Domus Aurea is een opmerkelijk initiatief van ABS Bouwteam. David en Saar (Dhooge & Meganck) werden samen met drie andere architectenbureaus uitgenodigd om een residentieel nieuwbouwproject te ontwerpen in de Vlaanderenstraat in Gent, een historische locatie onder de drie torens. Vier architecten, één leegstaand gebouw en één wedstrijd. Het was een uitdagende opdracht om samen met David en Saar op korte tijd hun bijzondere ontwerp op een unieke manier te visualiseren. Het resultaat mag gezien worden!

Feiten


Klant Dhooge Meganck
Locatie Vlaanderenstraat, Gent
Wat 4 unieke appartementen
 
We wilden beelden maken die een eigen wereld zouden representeren en dat is ons inziens zeer goed gelukt. David DhoogeArchitect

Het verhaal


David en Saar zijn man en vrouw maar ook partners in architectuur. Ze leggen zich toe op de duurzame ontwikkeling van het stedelijk leven: innovatieve stedelijke en architecturale concepten waar ze bij ieder project andere grenzen verkennen.

Hun expertise en hun hands-on approach houdt ze te allen tijde met het hoofd in de wolken, maar met de voeten op de grond. Ze zijn geboeid door helderheid, archetypes, droombeelden, reminiscenties, het licht en de donkerte, ambacht, detail, de zintuigen, de mens an sich, … Hun onderzoek leidt tot een diversiteit aan bouwwerken, soms kritisch, open en ontvankelijk, fluisterend, op de rand van het ‘normale’ en een eigen verhaal vertellend.

Het wonderlijk ontwerp integreert het GOLLD label (Gent LevensLoopbestendig Design) en zet de trend in de binnenstad door een zeer hoge ambitie inzake nieuwe collectiviteit en duurzaamheid (collectieve daktuin / passiefhuis principes). De overdekte botanische tuin en de verticale 'luchttuin' zorgen voor meer biodiversiteit onder de drie torens. De aard van de plek wordt gekoesterd en nieuw leven in geblazen: innovatieve messing-in-glas luiken en de naadloze terrazzo gevelbekleding zorgen voor een beeld dat het midden houdt tussen Bladerunner en een Venetiaans Palazzo.
Het geheel wordt verteld aan de hand van een eigen kortverhaal APPARTEMENTEN/APARTE MENSEN, waarvan de novelle verkrijgbaar is in de Copyright. Hierbij hoort tevens een SOUNDSCAPE: audiofragmenten voorgelezen door de fantastische Greet Samyn (Radio Klara), op eigen muziek van Alain Van Zeveren (oa. 'Ons Geluk').

Het verhaal brengt een serie gebeurtenissen en dialogen naast en door elkaar verteld, zoals de film 'Short-cuts' (Robert Altman). Deze paratactische methodiek, het naast elkaar plaatsen van afzonderlijke identiteiten zonder op het eerste zicht een gemeenschappelijk naratief, staat aan de kern van de benadering van Dhooge & Meganck. Het verhaal wordt gevormd door de totaliteit te aanschouwen, het gemeenschappelijke in het verhaal is de plaats waar de mensen wonen, en de actie van het meebrengen van eigen verhalen, over vroeger, nu en ook wel 'ooit es'. Een dag in het leven van de bewoners die interageren maar vooral ‘samen wonen’.

Images


Heeft u interesse?


Offerteaanvraag, sollicitatie of gewoon zin om eens te komen babbelen? 

Get in touch

Vraag ons magazine aan


Met ons magazine delen we onze verwezenlijkingen maar ook onze visie en deze van mensen die ons intrigeren en inspireren. Afgelopen edities waren telkens een groot succes.

Ook interesse?

 Vraag jouw gratis Nanozine aan